Fröken Perfekt gick in i väggen till slut

Japp, så blev det, tyvärr. Jag vet vad man ska och bör och vad man som motsats inte ska och inte bör. Om jag precis pallar att läsa på helfart (100%) så ska jag inte läsa på 200%. Om jag behöver ta igen förlorad sömn så ska jag inte gå ut och festa bara för att det råkar vara fredag. Om jag känner för att vara ensam och varva ner lite en kväll så ska jag inte ändra de planerna för att någon annan känner för att vara social med just mig just den kvällen.

Ändå gör jag det. I vissa fall för att jag måste, för att jag försatt mig i den situationen, i andra fall för att jag inte vill göra någon besviken, varken vänner, familj eller pojkvän. För att jag vill vara perfekt. Men fröken Perfekt existerar inte, hon är bara en imagination som jag försöker framvisa. Dock kraschade hon nyligen totalt, satt tillintetgjord i soffan och grinade, grinade, snöt sig, fortsatte grina och fanns därmed inte längre. För det är inte perfektion att gråta för att man inte orkar mer. Det är att vara människa och som vi redan vet så är ingen människa perfekt. Så den enda som satt där i soffan och grät var jag, saknandes min starkare fasad. Mår dock lite bättre nu, men det mesta tar emot, iallafall av det som måste göras. Och det som måste göras det måste göras, även om jag magplaskat såpass att jag inte kan det. The show must go on even though de actress is dead. Eller kanske until the actress is dead? För just nu är hon ju inte död, hon har bara krockat med en vägg.

Så vad ska jag alltså göra ikväll? Gå ut och och festa, såklart! Men jag vet inte om jag kan, bara den lilla tanken stressar mig som fan. Och jag vet att jag verkligen måste gå på en fest på slottet imorgon så det kanske är bättre att samla kraft inför den. Tacka sedan fan för att jag kommer stå på favoritsektionspuben om en timma med ett knallrött läppstiftsleende, pimplandes öl och skrattandes snacka skit om allt och inget med allt och alla, samtidigt som mitt reella medvetande är någon helt annanstans. Vi, eller iallafall jag, får se hur det blir.

Känns som att jag fått något gjort

Har just skickat iväg mitt utkast till första kapitlet på min C-uppsats inför morgondagens seminarium. Känns bra, speciellt med tanke på att jag 20 minuter innan inlämningsdeadline till slut kom ihåg vilken avgränsning jag skulle ha för en del av arbetet. Hade haft avgränsningen klar för mig för en halv vecka sedan, sedan försvann den ur huvudet och vägrade komma tillbaka. Fram tills då, alltså. Så det känns ju bra.

Har även läst igenom den uppsatsinledning jag ska opponera på och den såg väl bra ut. Tappade tyvärr koncentrationen efter en sida av tre, så jag kanske får ta och brygga mig en kopp kaffe och läsa igenom papperet igen. Något vettigt ska jag väl ha att säga, inte bara "Det ser bra ut". Det tar typ två sekunder, kanske fem om man säger det långsamt, och innehåller varken konstruktiv ris eller ros. Som den språkstruktur-Hitler jag är hittade jag dock - såklart - småfel som missande av stor bokstav på ett par ställen och referenser som kunde varit mer korrekt utformade. Men jag tror inte att formaliakorrigeringar är välkomna på ett utkastseminarium. Kanske om det är genomgående fomaliabriser, då kan man nämna att det förekommer just det. Att gå in på enskilda skrivfel är aldrig populärt, inte ens på slutseminarier. Och detta uppsatsutkast hade inte ens så många formaliabrister att det är nämnvärt imorgon.

Måste även iväg till universitetet och hämta mig en kurskatalog. Anmälningstiden till höstens kurser går ju ut om 9 dagar! Och jag har ingen aning om vad jag ska välja. Vill läsa matematik, men då måste man ha läst gymnasiets D-kurs i detsamma. Och det har inte jag gjort, har bara kommit upp till C-nivå där. Får se om jag kan charma någon på akademin som tillhandahåller matematikkurserna för att se om det kanske finns något sätt att lösa det på ändå. Hoppas går ju alltid. Annars vet jag inte vad jag ska läsa, faktiskt.

Och apropå kvällsinlägget igår, så ringde jag upp pöjken igen lite senare och då svarade han. Så jag blev lugnad och fick prata av mig lite. Vet fortfarande inte varför jag reagerade så starkt på att han inte svarade. Brukar jag inte göra annars.

Varför svarar han inte?

Det är lustigt hur humöret kan svänga från glad till ledsen på kort tid och utan vettig anledning. Jag vet att när jag betedde mig anorektiskt var mitt känsloliv en total bergochdalbana där jag kunde skifta från ganska okej mående till stortjutande på i princip en halv minut. Utan att egentligen något hade hänt. Bara en tanke som flög genom mitt huvud och fuckade med allt vad jag kände.

Sedan jag fått någon typ av ordning på den värsta extremismen i mitt ätande så har humöret också blivit stabilare. Så jag har noll förståelse för att jag nästan sitter och bölar för att min pojkvän inte svarade i telefonen när jag ringde honom för några minuter sedan. Kan någon förklara vad som händer med mig? Och kan någon se till att han ringer tillbaka? För jag behöver prata med honom nu. Jag vet inte varför, men jag känner stressen krypa genom kroppen på mig, känner behovet av nikotin som jag inte har. Blåste såpbubblor från balkongen i reklampausen på "Desperate housewives", men jag tror jag behöver göra det igen. Fattar inte varför jag gör det, för det hjälper föga... Blåsa såpbubblor, hur gammal är jag egentligen?

Antagligen är det väl viljan att kunna blåsa iväg mina problem, se dem flyga iväg över taken och parkeringen som gör att jag tror, eller kanske snarare hoppas, att det lindrar. Och jag ska väl inte förneka att jag får en viss tillfredsställelse av att se bubblorna dansa omkring över halva området, men drar det ner min stressnivå? Tja, ja, kanske just när jag blåser bubblorna och kort därefter när jag tittar på dem. Nikotinet hjälper istället i många timmar. Jag vill ha nikotin - nu! Men jag får inte röka. Säger han som inte svarar i telefonen.

Från tristess till inte tristess

Jag hade ställt in mig på att helgen skulle bli skittråkig. Det kanske den blir också, det vet man aldrig innan. Men anledningen till denna deprimerande inställning var att en stor overallsfest går av stapeln här i stan på fredag och fortsätter på lördag. Som overallare borde jag vara glad för det, men till de stora overallsfesterna bör man anmäla sig. Och det hade jag ingen lust att göra, eftersom det var dyrt. Så jag hade ställt in mig på en helg med inget party. Sedan kommer då en kompis till mig och talar om att jag visst kan hänga lite där med lite roligt folk om jag har lust med det. Jag får bara inte vara med på lekarna och sittningen (för att förstå dessa två företeelser måste man vara overallare) och det är helt okej för mig. Lekarna går ändå mestadels ut på att supa ner sig och sittningen innefattar bland annat kalorimässigt okontrollerbar mat. Lite tråkigt bara att pöjken min anmält sig till overallsfesten, för då kommer jag kanske inte att se nästan någonting av honom under dessa två dagar.

Men party blir det till helgen för HSL om HSL vill! Ja, jag pratar om mig själv i tredje person, jag gör det ibland, när andan faller på. Men jag är inte det minsta schizofren för det.

Majsens mysterier

Ska man tro på allt man får reda på? Nej, det lär man sig ganska tidigt i livet att man inte ska. Iallafall om man är svensk. Men ska man då tro på detta: Kroppen tar inte upp några kalorier från majs. Mitt upplärt kritiska sinne säger omedelbart nej. Och med Jante-lagen inpräntad i huvudet svischar de välbekanta orden förbi - om något verkar vara för bra för att vara sant så är det också det. Men jag är ändå tveksam, trots det skenbart uppenbara svaret.

Var har jag då fått denna konstiga upplysning från? Tja, det var en teknolog som på sektionspuben kom med en kommentar om att kroppen inte tar upp kalorier från majs och jordnötter. Jag tyckte det verkade helt absurt och hade redan bestämt mig för att inte tro på det när en kille som läste biologi konfirmerade påståendet, iallafall majsmässigt. Det har fått mig att fundera. En biologistuderande borde inte uttala sig om att det är så om det inte är så. Om han vore osäker borde han snarare ha sagt att det troligen inte är så. Och nu sa biologikillen inte ens att teknologen troligen hade rätt, utan han sa att han hade rätt.

Om det stämmer betyder det att tortillachips skulle vara min lifesaver när pojkvännen vill att jag ska äta snacks med honom. För på påsen står det 500 kcal per 100 gram, men om man räknar bort kalorierna i majsmjölet så blir kalorimängden istället knappt 220 kcal per 100 gram. Men jag är så osäker. Vet inte vad jag ska tro. Låter det för bra för att vara sant så borde det vara för bra för att vara sant. Men varför skulle en biologistudent påstå att ett så absurt påstående stämde om det inte gjorde det?


Angående olika typer av beroende

Okej, det är lika bra att lägga korten på bordet: jag är beroende. För tillfället är det av socker och såpbubbelblåsning.

Kanske låter det konstigt att ett hälsofreak som jag skulle vara beroende av socker. Men sanningen är den att jag inte alltid varit ett hälsofreak. Och har man en gång hamnat i fällan riktigt rejält så kan man inte ta sig ur den. Jag skämtar inte. Under gymnasietiden kunde jag äta ett par-tre kilo godis i veckan i perioder. Inte mådde jag egentligen bra av att göra det, men min förbränning är superbra, så det resulterade inte i någon viktuppgång. Antar att godiset även fyllde något behov i min vardag, annars skulle jag väl inte ätit det. När jag sedan ville lägga om till sundare kosthållning sparkade min hjärna bakut - jag var beroende. Så om jag inte är jävligt försiktig med mitt sockerintag numera så fastnar jag i fällan igen. Det är det jag menar med att man aldrig kan ta sig ur det. För sluta kan man, det är inte grejen. Grejen är istället att man aldrig kan ha en normal konsumtion av ämnet man blivit beroende av igen, det skenar så fort man nyttjar det. Förutsatt att man inte har stenkoll och verkligen, verkligen bestämmer sig för att man får konsumera en viss mängd en viss gång och sedan återgå till deskonsumtionen.

Det andra beroendet är väl inte lika blodigt. Men till de av er som är rökare delges härmed ett tips: testa såpbubbelblåsning. Vet inte om det funkar för dem som verkligen har ett beroende, men för mig, som enbart röker för att stressa av när jag är hypersuperduperstressad och inget annat hjälper, så är såpbubbelblåsning ett faktiskt fungerande substitut. Inte riktigt lika verkningsfullt, kanske, men det är avstressande. Och jag är stressad.

Visst, jag är även beroende av träningen, men det torde framgått tidigare. Och nu vill min pojkvän att jag ska sluta knattra på tangentbordet och umgås med honom, så jag gör det istället för att ta upp också detta beroende på ett djupare plan för tillfället.


RSS 2.0